Tekijänoikeus

DSC_0023

Kaikilla luovan työn tekijöillä on oikeus, tekijänoikeus, joka muistuttaa omistusoikeudesta ja on perustuslain turvaama. Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ja sen tekijöitä. Osaltaan se varmistaa luovuuden ja tekijöiden toimeentulon.Tekijöiden tulot riippuvat usein siitä, kuinka paljon heidän töitään myydään, julkaistaan, esitetään tai käytetään. Nämä tulot perustuvat tekijänoikeuteen. Tekijänoikeus antaa tekijälle mahdollisuuden määrätä teoksensa käytöstä ja myydä sitä eteenpäin. Käytännössä tekijät myyvät korvauksia vastaan käyttöoikeuksia teokseensa.

Tekijänoikeuslaki tuottaa valokuvateoksen tekijälle yksinomaisen oikeuden määrätä valokuvateoksesta. Myös tekijänoikeuslaissa suojattu oikeus valokuvaan on valokuvaajan yksinoikeus. Kuvatiedostojen jakelu internetissä ilman oikeudenomistajan lupaa on kiellettyä. Tekijällä ja valokuvaajalla on tekijänoikeuslain nojalla oikeus tulla ilmoitetuksi teoksensa tekijänä tai valokuvan valokuvaajana sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii.  Valokuvassa esiintyvä henkilöllä ei ole tekijänoikeutta valokuvaan.

Käyttöoikeuden saamiseksi käyttäjän tulee saada lupa tekijältä, valokuvaajalta tai näiden oikeudenhaltijoilta. Periaatteessa ei ole sellaista tilannetta, jolloin kuvaajan nimeä ei tarvitsisi mainita eli kuvaajan nimi tulisi aina liittää mukaan. Internetissä olevien kuvien tekijänoikeus on niiden tekijöillä, joten niiden käyttöön tarvitaan lupa. Yksityiseen käyttöön niitä voi kopioida muutaman kappaleen, ei kuitenkaan omalle kotisivulleen, joka tietysti on julkista käyttöä

Ilman tekijänoikeutta kulttuurin ja viihteen tekeminen ja tuottaminen ei olisi kannattavaa, sillä kuka tahansa voisi omia kenen tahansa työn itselleen ja esimerkiksi hyötyä rahallisesti toisen työn tuloksesta. Tekijänoikeus siis mahdollistaa sen, että meille on vastaisuudessakin uutta kiinnostavaa luettavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa.